Zápas o zdravý rozum

25.06.2019 19:36

Kotlebovskí bojovníci za Boha a národ dlhodobo budujú svoj imidž odkazmi na vojnový slovenský štát a jeho prezidenta Tisa. V  temnote porazeného, odsúdeného a prekonaného slovenského nacizmu hľadajú perly pre svoju oživotvorenú ideológiu.  Vedia veľmi dobre, že v nostalgii za slovenským štátom vôbec nie sú osihotení a jeho priamu či nepriamu podporu zdieľajú spoločne s niektorými matičiarmi, historikmi, starými ľudákmi, kňazmi aj spisovateľmi. Nostalgia  za nacistickým režimom cez obdiv k jeho protagonistom a „všetkému dobrému“, čo sa v onom čase udialo obhajujú slobodou slova. Tou istou slobodou, ktorú u svojich kritikoch nazývajú protislovenskou nenávisťou, kým v prípade šírenia svojej demagógie si na ňu nedajú siahnuť.

Demokracia okrem slobody slova predpokladá aj etickú vyspelosť občana, ktorý rozozná nadávku od pochvaly a šírenie lží od nevyhnutnej informovanosti. Priatelia  diktátu však akouto vyspelosťou neoplývajú. Sloboda slova je pre nich jednostranným aktom, diskusia ich obťažuje a iný  názor nie je dôvodom na premýšľanie, ale na ranu päsťou.

Pravdu  o orientácii týchto buditeľov národa prezradilo ich nadšenie voči putinovskému Rusku. Tam by sa cítili dobre, medzi spolubratmi, ktorí najprv konajú, a diskutujú len pod hrozbou nepredvídaných okolností.

Lenže správa ruského ministerstva zahraničia im nakreslila nečakanú deliacu čiaru medzi prúdmi, ktoré je ochotné akceptovať. A zelení križiaci to nie sú.

Zdá sa, že Dankov ohnutý chrbát zanechal v Moskve silnejší dojem, než kotlebovské sympatie k putinovštine. A tak sa stalo, že správa z Ruska aj vďaka Dankovi vykazuje slovenský extrémizmus z východných teritórií.

Nič nie je stratené, po východných nezdaroch ostáva trocha miesta medzi západnými kolegami. Keď sa podarí dobre vystrašiť občana temnými nepriateľmi, číhajúcimi všade okolo nás, spasiteľov si už človek rýchlo nájde, tých bolo v ponuke odjakživa najviac...

Človek by neveril, že Dankovo úsmevné moskovské poklonkovanie, ktoré na internete obletelo svet, bude mať taký ďalekosiahly dopad. No ale zároveň treba poznamenať, že zápas o zdravý rozum sa zďaleka nekončí.

Peter Juščák