Poznáme mená finalistov Anasoft litera 2015

18.03.2015 20:45

Literárna cena Anasoft litera pozná nových finalistov. Spomedzi 188 hodnotených kníh odborná porota vybrala do finále nasledovné tituly v abecednom poradí:

Peter Balko: Vtedy v Lošonci. Via Lošonc (Koloman Kertész Bagala)

Juraj Briškár: Sprievodca nezrozumiteľnosťou (Modrý Peter)

Peter Juščák: … a nezabudni na labute! (Kalligram)

Ivan Kolenič: Až do nirvány (Agentúra SIGNUM)

Márius Kopcsay: Jednouholník (Koloman Kertész Bagala)

Richard Pupala: Návštevy (Marenčin PT)

Veronika Šikulová: Medzerový plod (Vydavateľstvo SLOVART)

Erik Šimšík: Hegemónia (Vydavateľstvo Drewo a srd / Vlna)

Alta Vášová: Menoslov (Vydavateľ F. R. & G.)

Pavel Vilikovský: Letmý sneh (Vydavateľstvo SLOVART)

 

Finalisti Anasoft litera 2015_

 

 

O desiatich finalistoch literárnej ceny Anasoft litera a jej víťazovi v desiatom ročníku rozhodujú členovia poroty: literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch, filozof Marek Debnár, básnik a prekladateľ Valerij Kupka, literárne vedkyne Zora Prušková a Ivana Taranenková.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Anasoft litera prebieha v dvoch kolách. Porota vybrala zo všetkých publikovaných kníh v prvom kole desať najlepších titulov. „V tohtoročnej literárnej produkcii je zreteľné pokračovanie trendov posledných rokov, a to sústredenie sa na egodokumenty, kultivovanie rodinnej, prípadne historickej pamäti či pamäti miesta,“zhodnotila porota prozaickú tvorbu v roku 2014. „V tomto kontexte preto potešujúco pôsobia príbehy s presahom k objektívnej výpovedi, ako aj pokusy hľadať nové výrazové prostriedky a témy, ale žiaľ, na kvalite textov sa podpisuje nízka štylistická úroveň vydaných kníh, ktorá poukazuje na stav literárnej prevádzky. Porota sa z tejto ponuky snažila vybrať tie literárne diela, ktoré svojimi kvalitami vynikajú a zároveň prezentujú rôznorodosť súčasnej literatúry.“

O laureátovi, ktorý získa cenu 10.000 eur, bude rozhodnuté v druhom kole v septembri 2015. Víťaznú odmenu udeľuje generálny partner literárnej ceny, softvérová spoločnosť Anasoft.

Desať najlepších kníh bude predstavených počas literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa bude konať 20. – 25. apríla v Bratislave. Okrem autorských čítaní a besied festival ponúkne aj pestrú dávku koncertov. Do Bratislavy príde napríklad česká kapela WWW s Pavlom Fajtom alebo austrálsko-nemecká formácia Transmit. Divácky zaujímavým bude aj divadelné predstavenie Ilona, žena HviezdoslavovaBábkového divadla na Rázcestí z Banskej Bystrice. Už tradičnou súčasťou podujatia je aj program pre študentov stredné školy.

Počas desiatich rokov získali ocenenie Anasoft liter