Podľa vzoru Danko

05.12.2018 16:38

„Nejde vám o Slovensko, krágľujete ľudí bez rozsudku,“ odkázal Andrej Danko pri obhajobe neobhájiteľného v pléne Národnej rady. V jedinej výčitke sme dostali toľko odkazov, že nie je možné prejsť okolo nich bez povšimnutia.

Pokarhanie od človeka, ktorý svojimi kapitánskymi výložkami odkrágľoval štandardy vojenského postupu, je úsmevné. Rovnako žartovné je vďačné bozkávanie kapitánskych výložiek ako prezentácia slovenského národného šantánu.

Ak by sa tomto mieste zatvorili dvere národniarskeho lunaparku, mohli by sme so smútkom na duši niečo prehltnúť, na niečo zabudnúť, čo to našim kaukliarom odpustiť a ísť si po svojom.

 

 

Lenže šašovstvo pokračuje a ohnutý chrbát hlavy parlamentu Danka v ruskej dume láme všetky naše predstavy o dne slovenskej národnej i politickej hrdosti.

 

Človek žasne a uvedomí si, že jediná ochrana pred národnými iluzionistami a ich jačavými ampliónmi je hlava v piesku. Inak sa mu v nej domoce všetko, čo je určené na zdravý život občana.

Parlamentná posviacka rigoróznej práce stanovila latku tak, že žiaden duševný majetok nie je nedotknuteľný pred akademickými lupičmi.

Žiadne dno však nie je definitívne. Vždy sa dá zostúpiť hlbšie a ešte si tento suterén zdôvodniť vznešenými národnými predsavzatiami. Pán Danko sa o to úspešne pokúsil a výsledok je doma.

Pre obhajobu svojej rigoróznej práce si zvolil Národnú radu, a to je pocta, aká sa pritrafí máloktorému doktorandovi. Ale možno je to iba cielená zámena, pretože na univerzite, kde sa mala práca obhajovať, sa zasa robila – politika.

 

Zámeny hodnôt aj činností v našich končinách majú prepevný korienok a ak sa ich niekto opováži kritizovať, môže sa stať poľahky objektom vyšetrovania. Aj v tomto smere máme nadrežimovú tradíciu.

Tak či onak, Dankovu opajcovanú rigoróznu prácu parlament uznal a aj v jeho alma mater si vydýchli. Stanovili si čas vyhnitia problému do polovice januára a so svojím „zistením“ sa prihlásia, keď budú na stole nové kabaretné čísla.

No a odteraz majú slovenskí študenti pred sebou zaujímavú budúcnosť. Môžu sa vrhnúť na domáce univerzity a slušne, národne a hrdo použiť „vzor Danko“. Parlamentná posviacka rigoróznej práce stanovila latku tak, že žiaden duševný majetok nie je nedotknuteľný pred akademickými lupičmi a zároveň jedna práca „oddiplomuje“ hneď troch z nich.

 

Čo lepšie sa ešte dá očakávať od národného školstva?

Napriek spomínaným vzdelávacím úspechom, mnohí študenti idú opačným smerom, čo najďalej od týchto slovenských vynálezov. Pochopili, že Slovensko veľkých podvodov stojí na množstve tých malých. A z rôznych dôvodov – čuduj sa, svete – sa na nich nechcú podieľať a ta idú svetom.



Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/20975195/podla-vzoru-danko.html#ixzz5YpBLYltg