Po Bonaparte príde Waterloo

02.01.2019 19:41

 

Snehovú guľu štátnej svojvôle a anarchie rozkotúľal „vlastnou hlavou“ ambiciózny Robert Fico. On nesie zodpovednosť za znefunkčnenie najdôležitejších ustanovizní krajiny.

Akoby to nestačilo, bol to opäť on, o kom novinári zistili okolnosti jeho bývania. Nie, nepomohli ani tisícové protesty pred jeho bytom u daňového podvodníka. Takú hanbu si ťažko predstaviť v inej civilizovanej krajine, my ju však doma máme.

Rozhorčenie verejnosti pod oknami bytu prišlo, keď Fico ešte ako-tak mohol konať. Možno by si bol zachránil zvyšky tváre a možno by bol zachránil aj život novinára Kuciaka so snúbenicou.

Lenže on neustúpil, pretože on „nikam neodchádza“, ako sa zaškľabil pri svojej demisii. Stále veril, že hradba bizarností za jeho chrbtom, rozklad inštitúcií, metastázy organizovaného zločinu budú obhájiteľné, prípadne, keď sa na to príde, budú nepriestrelné.

Lenže pyšný podvod, bydlo Bonaparte, toto Ficovo nomen omen bolo odhalené a história káže, že na rade je nevyhnutné Waterloo.
Hanba expremiérovho bývania nespočíva len v tolerovanom zbojstve. Ona spočíva predovšetkým v jeho trucovitom odkaze nezrelého dieťaťa s „vlastnou hlavou“, že o jeho zámkoch z piesku nebude rozhodovať ulica ani deti zo susedného dvora.
Zanovito ukázal, že bývať sa dá aj na troskách práva, zákonov a slušnosti.

Len málokde sa tak vyhranila etika a pravda verzus tuposť moci ako pod oknami Ficovho bytu. Signál, ktorý vyslal trucovitý reprezentant krajiny do sveta, bol strašný. Mlčala aj kultivovaná EÚ a márne sa nádejala, že neporiadok po sebe upracú tí, čo ho spôsobili. 

Z kauzy Bonaparte vyšiel Fico posilnený. Ďalší novinársky pokus o hľadanie pravdy už nebol opätovaný nadávkami do prostitútok, ale vraždou. Novinár Kuciak a jeho priateľka zaplatili za Ficov režim najvyššiu daň.

Vražda opečiatkovala tvrdenie Ficovej moci, že ani ulica, ani „špinavé prostitútky“ nebudú vstupovať do jej svedomia. Tam sa však Fico zmýlil.

Nie je to dôvod ani na najmenšiu radosť. Zatiaľ nijaký zločin s účasťou štátnych orgánov neotriasol tretinou slovenského voličstva. Ich občianska necitlivosť a podpora agresívnych politikov, čo po voľbách „môžu všetko“, je zarážajúca. Preto sa pre slušných občanov nič nekončí.

 

Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/22018262/po-bonaparte-pride-waterloo.html#ixzz5bTddRrjN