Opäť sa vracia výchova k nenávisti

01.12.2019 14:17

 

Na odovzdávaní cien Roma spirit bol aj Basharat Tahir Quraishi, generálny tajomník Európskej moslimskej iniciatívy pre sociálnu súdržnosť. Povedal, že po návšteve mnohých osád, aj po osemsto rokoch, čo Rómovia prišli na naše územie sa k ním správame ako k odpadu.

Tvrdé slová zazneli  v čase, keď kresťanské spoločnosti prežívajú čas pokoja, rozjímania, zduchovnenia, slovom advent. Zo strany indického Sinta to nebola výčitka, bolo to pomenovanie stavu. Zato večer bol plný osobností, ktorí svojimi činmi tvrdé konštatovanie o našom vzťahu k Rómom relativizujú. Ľudia, ktorí bez pátosu v sebe nesú ono biblické – všetko dobré, čo iným ste urobili, mne ste urobili. Títo skromní ľudia pestujú vzťah k Rómom, pomáhajú v marazme, aj pri rozvíjaní ich schopností. Nie zo zištnosti, ale z tých najobyčajnejších ľudských pohnútok. Pomáhajú tam, kde je jednoduché poblúdiť, dvíhajú slabších, pretože tak vnímajú a tak aj cítia ľudskú, kresťanskú aj občiansku spolupatričnosť. 

V deň, keď RTVS vysielala záznam zo slávnostného večera obvinila NAKA R. Fica z hanobenia rasy a schvaľovania trestného činu, ktorého sa dopustil odsúdený prívrženec fašizmu Mazurek. Ficovo schvaľovanie nenávistných vyjadrení sú otvoreným rasizmom, pričom pôvodnou úlohou trojnásobného predsedu vlády bolo s prejavmi nenávisti tvrdo bojovať. Nie je to prvýkrát, čo sa Fico postavil na odvrátenú stranu demokracie. Na pomoc mu pribehli  aj poprední predstavitelia Smeru aby bránili „slobodu slova“. Línia nenávisti je teda jasne vyznačená z najvyšších miest najväčšej strany.

Nuž, máme advent, birmovaní i nebirmovaní komunisti zahadzujú pretvárku a skúšajú svoje psie kusy na marginalizovaných menšinách. Títo „zástupcovia ľudu“  si robia kariéru presne na témach, kde ako politici zlyhali. Šíria nenávisť tam, kde jej mali zabrániť, rozdeľujú spoločnosť na miestach, kde ju mali spájať a hľadať riešenia. Boli na to delegovaní občanmi a mali na to dostatok nástrojov. Predvolebný boj sa začal aj šírením hnevu, zloby, nepohody a strachu. Takže tvrdé slová pána Quraishiho pokojne môžeme rozšíriť o poznanie posledných mesiacov, týždňov a dní – pre týchto birmovaných pokrytcov sme všetci slobodní občania obyčajným odpadom.

Peter Juščák