Názor

02.11.2015 15:42

https://www.databazeknih.cz/knihy/a-nezapomen-na-labute-406681

Vynikající kniha o osudech žen zavlečených na ruský dálný východ.

Labutě jsou krásné, bílé, čisté, mohou létat a zdá se, že to je něco k čemu se tady vězněné ženy upínají jako k naději. Osud Ireny se prolíná s mnoha dalšími ženami v gulagu - z různých zemí, z různých příčin (politika vs kriminalita) a jejich jiné charaktery. Prostupuje tu idea, že sovětský/ruský gulag nebyl určen jen pro "domácí", ale promyšleně pro všechny, které si Rusáci usmysleli. Je to děsivé. Lépe nemyslet na to co se od r.1917 resp. už předtím v Rusku dělo díky zdánlivě nepatrné myšlence jednoho Lenina.... Považujeme 2. SV a příčinu jednoho Hitlera za stejné zlo, ale je doba +- 1939-1945 přes neoddiskutovatelné lidské ztráty srovnatelná, pokud berete fakt, že byla oficiální válka a ne mír? Fungování gulagů je promyšlené do neuvěřitelných detailů, včetně odběru (a zdůvodněného nároku!!) tam narozených dětí.... !!

Autor nabízí také pohled do osudů těch, co jsou v gulagu dobrovolně, v určitém slova smyslu (i tady jako za 2. SV byli lidi všeho schopní s nadšením a lidi lidštější), těch co mají ve svých rukou životy vězněných. Je otázka co s touto "mocí" dělají.

Závěr je rychlý a dává naději, nejen volnost labutí.... Asi 400 stran se čte plynule, i když drobná reklamace:o) ne vždy bylo zřejmé, které postavy a které doby se kapitola týká, ale po pár řádcích se dalo chytit. Proto doporučuji udělat si naráz více času na více stran, pokud téma neodradí....

Pane Juščáku nezapomenu na Vás a prosím předejte můj nezměrný obdiv těm, jejichž život byl pro tuto knihu podkladem. Kéž by už žádná ideologie neexistovala, nefungovala na této planetě a neničila životy lidí. Bohužel jsou to lidé kdo tvoří ideologii. Vždyť i zde odjedou z gulagu na 4 měsíce kriminálnice na "dovolenou" a kontry...

Knihomol.ka

Kdyby se dalo dát 10 hvězdiček, tak je dám :-) Stěžujete si někdy na svůj život? Na manžela? Práci? Děti? Na svoji postavu? Přečtěte si tohle a určitě si aspoň na chvíli uvědomíte, jaké máte štěstí :-)

NaiasNaias2 04. února

Nepopieram, že to bolo umelecky spracované, ale pre mňa snáď až priveľmi. Časom začali tie lyrické opisy odvádzať moju pozornosť od surovosti reality, chvíľami som mala pocit, že sledujem divadelné predstavenie, ilúziu. Uvedomovala som si utrpenie väzenkýň, ale nedokázala som sa doň vcítiť. Tiež mi prekážali podrobné popisy myšlienok jednotlivých postáv, pretože boli fiktívne, boli to len autorove predstavy. A mňa by zaujímalo, čo si naozaj mysleli a cítili. Ako priblíženie osudov ľudí odvlečených do pracovných táborov v ZSSR a hlavne ako memento je to veľmi dobré, no pokiaľ ide o skutočné udalosti, dávam prednosť nevyšperkovanej, trebárs nepríliš kvalitne spracovanej, ale autentickej verzii.