Kopancami k slobode prejavu

09.08.2015 09:57

Maďarská kameramanka súkromnej televízie Petra László mala z noci na ráno takmer sedem miliónov internetových odkazov a ďalšie milióny kliknutí na videá s útokom na imigranta s dieťaťom v náručí.  Verím, že po toľkej sláve netúžila a už vôbec nie v súvislosti s brutálnym útokom na bezbranných ľudí. Útočiť kopancami v chaotickom dave, naviac s kamerou na pleci je zaiste je dosť obtiažne, ale ona to zvládla. Muž s dieťaťom sa vyváľal v tráve, no vďaka pomocným rukám je už dnes inde, aj fyzicky, aj s myšlienkami.  Žiaľ, pokopané deti si asi odnesú do života ďalšiu skúsenosť – aj pekne oblečené tety dokážu nebezpečne a nenávistne zaútočiť.

Čo sa to s nami stalo? Stačí masturbácia niektorých médií a anonymita davu? Stačí  pohľad na slabšieho a jeho zúfalý beh aby v nás vzbudil šialenstvo nenávisti? Dámy ako Petra László stretávame bežne na ulici. Nik z nás nevie, v kom sa skrýva bezbrehá chuť kopnúť si keď na to príde – samozrejme, z teplého bezpečia a prísnej anonymity. Lenže - ak vlastnú bezpečnosť a anonymitu niekto využíva na beztrestnosť, potom tu máme veľa dôvodov na zamyslenie.

Beztrestne a anonymne si do imigrantov kopli aj slovenskí trolovia. Tí, ktorí využili falošnú identitu Milana Lasicu na mediálny kopanec do identickej skupiny ako to urobila Petra László. Kým oni bezočivo zneužili meno známej osobnosti, oni sami ostali v príjemnej anonymite. Lenže pri troche snahy sa dá dopátrať aj k menám autorov podareného „vtipu“ a zriaďovanie falošnej identity môže mať aj trestnoprávny postih. Akurát, že falošná výzva sa im už vymkla z rúk, preto sa rýchlo poponáhľali a – opäť anonymne – sa ospravedlnili. O čo nejapnejší vtip,  o to nejapnejšie ospravedlnenie.

Čo majú spoločné Petra László a naši trollovskí vtipálkovia? Zdanlivo nič, a predsa veľa. Aj Petra aj anonymovia si kopli, pretože boli presvedčení že ich nik nevidí. Keď prišli na to, že ich vidia nielen ich drukujúci priaznivci, ale aj ľudia iného názoru, dokonca sa na nich valí nečakaná vlna odporu, radšej sa ospravedlnili. Kameramanka bude mať čo so sebou robiť, sláva, ktorú získala je nezávideniahodná. Slovenskí trollovia ostali v anonymite spolu so mnohými ďalšími trollmi poschovávanými za falošnými stránkami a budú smradiť ďalej. S vlastným výkladom slobody slova a so smiechom ako nám to zasa natreli.

Peter Juščák