Koľko nepriateľov má Igor Matovič?

18.04.2020 13:25

Ak ficovci môžu niečo ľutovať, tak to je ročné meškanie vírusu, ktorý obracia svet naruby. Keby sa vírus nezdržiaval medzi netopiermi a mačkami a prišiel  skôr, Ficovi eskamotéri by mali veľkú šancu premaľovať fasádu rozkradnutej krajiny na  ctihodné sanatórium. Kapitán  hôrnych chlapcov, ku ktorým sa tak vehementne hlásil, by bol rozdal drobné z desaťročného lupu a zapísal sa do pamäti ľudu ako birmovaný mesiáš. Ako víťaz nad smrtonosným morom a mnohých ďalších volieb.  

Lenže vírus mal iné cesty a k nám sa dostavil v mimoriadne nevhodnom volebnom čase. Ukázalo sa, že niet takej špinavosti, v ktorej by odchádzajúci vládcovia nemali svoje prsty. Štátne hmotné rezervy sa namiesto skautskej krabičky poslednej záchrany stali miestom posledného upírstva pred odchodom do opozície. Lenže sebavedomí zbojníci vedia o slovenskom podhradí  svoje. Vedia, že podhradie svojich pánov v oblekoch s imunitou, mladými poradkyňami a  firmami na rozdeľovanie lupu uznáva a naďalej bude voliť. Vírus presmeroval záujem verejnosti do priestoru nových zlyhaní a hrdinstiev a tak sa odídenci nemusia vracať ku skaze čo po sebe zanechali. Naopak, vyčkávajú na chyby novej vlády, aby mohli ich chyby dofúkať do skazonosných rozmerov a v príhodnej chvíli do nich strčiť. Nemajú ťažkú úlohu. Koalícia  emóciami zvolená a s emóciami pracujúca je pre chladný kalkul skvelým terčom.

Matovič má priveľa zložitostí na riešenie. Rozložený štát, vírus, ohrozenú ekonomiku. Má pred sebou mnoho nepredvídaných rozhodnutí s neistými dôsledkami. Má tu poníženú opozíciu schopnú všetkého a nekonzistentnú vlastnú väčšinu. Priznajme, že sú to úlohy vysoko nad rámec ostrieľaných politikov. Za ficizmu stál na strane pravdy, teraz však potrebuje sebareflexiu. Škoda, že si v tejto nepríjemnej dobe do balíčka nepriateľov pridal aj novinárov. Že nepochopil kritiku ako námet na korekciu vlastných myšlienok, postojov a krokov. Zrelý politik sa z kritiky učí a toto tajomstvo by mu mal niekto prezradiť. Buď mu jeho vlastní neradia dostatočne, alebo si radiť nedá. Oboje je zlé, len to druhé je horšie. Matovič má tým pádom dvoch skutočne nevyspytateľných nepriateľov – Róberta Fica a Igora Matoviča. A my, daktorí, spolu s ním.

Peter Juščák