Hľadanie vnútorného nepriateľa

28.11.2016 12:26

Môj volebný hlas sa vinou „najlepších možných riešení“ dostal k postkomunistom, teda tam, kam som ho v zásade nemienil umiestniť. To sa v živote stáva. Aj vo futbale príde, že lopta mierená do pravého rohu skončí v ľavom. Takej strele sme kedysi hovorili falš. Nuž, keď už sa s mojim hlasom zahral falš, prišlo mi, že úpenie je strata času a k tomu ešte mám privilégium naviac. Upozornil ma na to premiér Fico vo svojich démonických výkrikoch o zločinoch opozície. Sprvu som sa preľakol, pretože to, čo opozícia vykrikuje, ja si potajme – nekrytý imunitou – často myslím tiež. Po chvíľke rozvahy som zrátal fakty. Vyšlo mi, že ako voličovi tejto vládnej pospolitosti mi akiste náš premiér neuprie právo na opatrnú kritiku.

Takže opatrne. Prečo sa vládna moc tak oprela do telerozhlasu, novinárov, Ústavu pamäti národa, aktivistov, dokonca aj do prezidenta? Ficov slovník sa priblížil k českému prezidentovi Zemanovi, ale cítiť tam aj tieň posledného komunistického vodcu, bezradného a zlostného Jakeša. Ficov slovný objav - nepriateľ slovenského predsedníctva - je nový politologický termín a spolu so skvostami ako nepriateľ štátnosti či nepriateľ slovenského národa tvoria nehynúcu líniu totalitných slovných reminiscencií. Užili sme si nepriateľov socializmu, Sovietskeho zväzu, robotníckej triedy... pretože totalitná moc bez nepriateľa stráca každodennú agendu, čiže aj legitimitu.

Fico dnes potrebuje veľkého vnútorného nepriateľa, pretože prikrývať obrovské škandály jeho priaznivcov vyžadujú čoraz väčšie  krytie. Musí odviesť pozornosť od fatálneho zlyhávania  štátnych inštitúcií a vždy je jednoduchšie nájsť kvalitného nepriateľa ako riešiť vlastné problémy. Preto sme svedkami útokov na zmienené inštitúcie a na všetkých, ktorí kladú zmysluplné otázky.

Ak vezmeme do úvahy, že vládca s totalitnými sklonmi hovorí opačným jazykom (Edward Radzinskij), potom vládnou mocou škandalizované inštitúcie sú v najlepšom poriadku: RTVS, prezident a jeho ľudia, aj Ústav pamäti národa, zbavený hnedej. Lenže čo s tým, keď tak súrne potrebujú vnútorného nepriateľa, lebo perina nad škandálmi je zo dňa na deň menšia?

Peter Juščák