Aké drahé je slovenské zadarmo

01.10.2019 15:20

Keď postkomunisti začnú niečo rozdávať, treba sa mať na pozore. Ich podarúnky obalené do ľúbivých hesiel a hraného humanizmu odjakživa priniesli len skazu, neporiadok a korupciu. Vlaky „zadarmo“ sú pekný príklad prázdneho gesta. Železniciam vyrobili stratu a tie zareagovali obmedzením miest „zadarmo“ v každom rýchliku. A tak sa stáva, že dôchodca si zaplatí cestovné v plnej výške, čo sa stáva celkom bežne. Obedy „zadarmo“ sú návodom na plytvanie jednom, plytvanie úsilím pracovníkov jedální a prostriedkami obcí. Mohli by sme pokračovať k rekreačným poukazom a ku všetkým komunistickým nezmyslom, ktoré tu už raz boli, zdevastovali ekonomiku i myslenie ľudí a hľa – tisnú sa späť.

Zníženie aj tak nízkych koncesionárskych poplatkov sú presne zo súdka politického populizmu: my vám „dáme zadarmo“ a vy nám za to budete vďační. Prerozprávajme to do civilného jazyka – my si opäť pohazardujeme so štátnymi financiami a odskáčete si to vy. Tak ako pri vlakoch, ako pri obedoch, ako pri každom ich „zadarmo“.

Národniari, mysliaci na blaho národa v každom okamihu, idú vykryť stratu z príjmov koncesií prostredníctvom televíznych reklám. Takže dôchodcovská úspora 2,32 eura prinesie všetkým sledovateľom verejnoprávnych programov úpravu vo vysielaní reklamy. Presnejšie povedané, prinesie nám obťažovanie reklamnými spotmi, ktoré po novom, podľa novely zákona rozložia vo vysielaní tak, aby sa príjmy z ich politického dobrodružstva nejako vrátili. Zhrnime to – národniarsky populizmus svojstojných  politikov za dve tridsať zaplatia kvalitou vysielania státisíce divákov a poslucháčov. 

Bdelí veľduchovia národa v parlamente a žiaľ, nielen oni, zabúdajú na funkciu verejnoprávnych médií. Miesto toho, aby ich zbavili otravných reklám a vrátili im ich dôstojnosť, otvárajú ďalšie kolo súperenia verejnoprávnych médií so súkromnými stanicami o reklamný balík.

A štúrovským dedičom na záver pripomenieme, že pod slovenská televízia pod ich gesciou je asi jediná národná televízia na svete, ktorá nemá nekomerčnú literárnu reláciu o literárnej tvorbe, o jej tvorcoch, o dielach, o literárnej reflexii každodenného života.

Takže viac reklamy, priatelia, škriatok alza, náš vzor.

Peter Juščák